Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Genel Saymanı Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert, “Teknolojide Sınırları Zorlayan Kadınlar” söyleşisinde yaptığı konuşmada, tarih boyunca kadının seçme ve seçilme hakkının 1900’lerin başlarından başlayarak ve devamında iş hayatına atılmasının ise yine aynı dönemlere denk gelerek günümüze kadar geldiğini vurguladı. Kadınların mühendislik ile ilgili çalışma alanlarındaki yüzdesinin ise diğer meslek gruplarına göre düşük olduğuna ve kadınların mühendislik mesleğini sürdüreceği çeşitli iş alanlarında yer almasının önemli olduğuna dikkati çekti.
Özellikle Birleşmiş Milletler’in de 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi kapsamına aldığı cinsiyet temelli ayrımcılığın sona erdirilmesi ile ilgili toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapan Doç. Dr. Cömert, bölge coğrafyasındaki kadının toplumdaki rolünün batı ülkesinde yaşayan kadınlara oranla daha zor olduğuna da dikkati çekerek, bu tür etkinliklerin kadının çalışma hayatındaki rolünü daha da güçlendireceğinin önemine değindi.
“TEKNOLOJİDE SINIRLARI ZORLAYAN KADINLAR” KONULU SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
KTMMOB’ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (BTYO) iş birliğiyle toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi hedefleyen “Teknolojide Sınırları Zorlayan Kadınlar: 3 Nesil Kadın Elektrik Mühendisi” konulu söyleşi, 10 Ekim 2024 Perşembe günü Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda gerçekleştirildi. KTMMOB EMO’ya kayıtlı ilk kadın elektronik mühendisi Özcan Bundak, EMO önceki Başkanlarından Ayşe Tokel, Dilara Altınok ve Çise Koççat gerçekleştirdikleri söyleşide mesleki bilgi, deneyim ve tecrübelerini katılımcılar ile paylaşarak, meslek hayatlarında karşılaştıkları zorluklar üzerinde durdular.
Temel amacı kadın sayısının az olduğu bilişim, teknoloji ve mühendislik alanlarında eğitim alan ve çalışmakta olan kadınların sektörde nasıl yer alabilecekleri ve nasıl başarı sağlayabilecekleri konusunda farkındalık yaratmak olan etkinliğin açılış konuşmalarını; Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, KTMMOB Genel Saymanı, Yönetim Kurulu Üyesi ve DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert, EMO Saymanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Buğra Gazioğlu, BTYO Öğretim Görevlisi Yeşim Kapsıl Çırak gerçekleştirdi.
Etkinlik açılışında organizasyon komitesi adına konuşan BTYO Öğretim Görevlisi Yeşim Kapsıl Çırak, yapılan farkındalık çalışmaları ile genç kadınlara, mühendislik alanı gibi erkek egemenliğinin olduğu alanlarda çalışmak için ilham vermeye çalıştıklarını ifade etti.
KTMMOB EMO Yönetim Kurulu Üyesi Buğra Gazioğlu da, kadınların erkeklerin egemen olduğu mühendislik gibi alanlarda birçok sorun yaşadığına değinerek, kadınların bu gibi mesleklerde elde ettiği başarıların toplumsal dönüşüm açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.
KTMMOB Genel Saymanı ve Yönetim Kurulu Üyesi ve DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert de konuşmasının sonunda etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, ‘Teknolojide Sınırları Zorlayan Kadınlar’ temalı söyleşinin verimli geçmesini temenni etti.
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Kılıç da bu tarz etkinliklerin kadınların toplumdaki yeri ve mesleki anlamda aştıkları zorlukların anlaşılması açısından oldukça değerli olduğunu vurguladı.
YÖDAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Amca ise, üniversitelerin teknoloji üretimine katkıları ve kadınların sahaya inmesiyle birlikte 5. Endüstri Devrimi’ni yakalayabileceğimizi ifade etti.
Etkinlik sonunda konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.