Odalar

EMO “Biyomedikal Mühendisliğin Geleceği: Mevzuat ve Uygulamalar” Paneli düzenledi

4 Mins read

“Biyomedikal Mühendisliğin Geleceği: Mevzuat ve Uygulamalar” Paneli 28 Eylül 2024 Cumartesi günü BTHK Konferans Salonunda gerçekleşti. Odamız çatısı altında örgütlenen ve Mesleklerini ileriye taşımak amacı ile çeşitli çalışmalar yapan EMO Biyomedikal Komitesi öncülüğü ile; Ülkemizde Tıbbi cihaz Sektörüne yönelik mevzuat çalışmalarına öncülük edilmesi, uygulanan kalite standardı uygulamaları ve uygulamaya yönelik gelişimlerin irdelenmesi amacı ile, 28 Eylül 2024 Cumartesi gün, BTHK Konferans Salonunda “Biyomedikal Mühendisliğin Geleceği: Mevzuat ve Uygulamalar” isimli bir panel düzenlenmiştir.

Moderatörlüğünü Ceren Yavuz’un yaptığı etkinlikte, Özellikle Ülkemizde mesleğini icra etmekte olan veya icra etmek isteyen KKTC Vatandaşı Biyomedikal Mühendislerinin meslek standartlarının oluşmasını sağlamak için, Türkiye ve Dünya’daki Regülasyon örneklerinin incelenerek bir yol haritası oluşturulması hedeflenmiştir.

Açılış konuşmasını EMO Biyomedikal Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Işın’ın yaptığı panelde, Işın 2018 yılından beridir EMO altında örgütlenen Biyomedikal mühendislerinin birçok çalışma yaptığını ve bu çalışmalara da bugünkü etkinlik ile devam etme kararlığında olacaklarını belirtmiştir. Alan özelinde Ülkemizde yaşanan eksikliklerin, özellikle Türkiye’deki uygulama şekillerinin irdelenerek, uygulanabilirliğinin incelenmesi ve mevzuat gelişmelerinin hızlandırılmasının ana hedef olduğuna vurgu yapan Ali Işın, böylece yol haritasının oluşturulması için uğraşacaklarını beyan etti. Devamında konuşma yapan Türkiye EMO Yönetim kurulu üyesi Mehmet Emre Sipahi ise; panel içeriğinde Türkiye Sağlık Bakanlığı sistemi içeriğinde uygulanan mevzuat ve yönetmelikler ile ilgili Biyomedikal hizmetlerine bir bakış sunmaya çalışacaklarını belirterek, Panel’in KKTC’de uygulanması özgülenen Sağlık Teknoloji sistemi için ışık tutmasını temenni etti. Etkinlik devamında EMO Başkanı Prof. Dr. Mehmet Toycan, öncelikle etkinlik ile ilgili duyduğu heyecanı paylaştı ve bir akademisyen olarak Biyomedikal Mühendisliği alanı ile yapılan ortak çalışmaları bulunduğu içinde konuyu çok önemsediğini belirtti. EMO’nun Kamu niteliği taşıyan bir meslek örgütü olma sorumluluğu taşımasının bilinci ile, toplum yararı ve menfaatine çalışmalar yürüttüğüne değindi ve bu tür etkinliklerin Devlet Yetkililerine veya Sektör Temsilcilerine bir yol haritası oluşturma önceliği içerdiğine vurgu yaptı. Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa ve Uluslararası standartlara göre olan yasa ve normları irdeleyerek, en uygulanabilir şekilde Ülkemizde hayata geçirilmesini çok önemsediklerine dikkat çekti.

KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal ise konuşmasına, Birlik çatısı altında örgütlü 15 farklı Oda bulunduğu ancak 25 civarı farklı meslek ve disiplin alanına kayıtlı meslek grubunun bulunduğuna değinerek, bölünerek değil birleşerek güçlü olunabileceğine vurgu yaptı. Aysal konuşmasının devamında; Panel’in ana hedefi dışında, hem Türkiye EMO ile işbirliğinin geliştirilerek örnek alınması hemde farklı disiplinlerin en yakın meslek odası altında örgütlenmesinin yaratacağı verimli ortamın önemine değindi. Özellikle mevzuat ve uygulamalar kısmının gelişiminin takip edilerek, uygulama kısmında Birlik olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Panel kapsamında 3 farklı oturum gerçekleştirilmiştir.

Oturum içerikleri;

• 1: Tıbbi cihaz ve biyomedikal sektördeki mevcut mevzuat,

• 2 : Sektörel hizmetler ve aranan standartlar,

• 3 : İleri biyomedikal mühendislik uygulamaları, şeklinde olmuştur.

Panel Katılımcıları ise aşağıda belirtilmiştir;

Moderatör ; Ceren Yavuz • Ünvan : Biyomedikal Mühendisi • Görev : Kalite Güvence Müdürü, H2O Therapeutics 1.Panelist ; Yrd. Doç. Dr. Ali Işın • Ünvan : Yüksek Biyomedikal Mühendisi • Görev : Bakım-Onarım ve Donatım Şube Sorumlusu, KKTC Sağlık Bakanlığı 2.Panelist ; Mehmet Emre Sipahi • Ünvan : Yüksek Biyomedikal Mühendisi • Görev : Türkiye EMO Yönetim Kurulu Üyesi 3.Panelist ; Dr. Onur Koçak • Ünvan : Yüksek Biyomedikal Mühendisi • Görev : Dr. Öğretim Üyesi , Bilgisayar & Biyomedikal Mühendisliği Bölümü , Başkent Üniversitesi. 4.Panelist ; Said Zeki Avcı • Ünvan : Yüksek Elektrik – Elektronik Mühendisi • Görev : Direktör , Medpronics (Mediterranean Projects and Electronics Ltd.) 5.Panelist ; Serkan Uğur Bayraktar • Ünvan : Yüksek Biyomedikal Mühendisi • Görev : EMO İstanbul Şubesi, Biyomedikal Komisyonu üyesi.

Panel akışında; Türkiye EMO dan davetli olarak EMO Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Mehmet Emre Sipahi, İstanbul EMO’dan davetli olarak Sn. Serkan Uğur Bayraktar ve Başkent Üniversitesi Bilgisayar & Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden davetli olarak Öğretim Üyesi Sn. Dr. Onur Koçak, Panel oturumlarında birer sunum yapmıştır.

Panelist ve katılımcıların süreç ile ilgili interaktif şekilde bilgi alış/verişinde bulunurken öğrenme fırsatı bulduğu etkinlikte, Türkiye ve Dünyadaki uygulama modelleri, gelişimleri, Ülkemizdeki olası uygulama yöntemleri, firma yükümlülükleri, gözetim ve denetimler yanısıra geliştirilen sistemlerin eksiklikleri tartışılmıştır. Özellikle Ülkemizde kurulacak sistemde EMO’nun görev ve sorumluluklarının ne olabileceği ve nasıl etkin rol alınabileceği yönünde fikir alış verişi yapılırken, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu muadili bir yapının emsalinin Ülkemizde nasıl işleyişe geçebileceği hakkında görüşmeler yapılmıştır. Etkinlik tüm panelistlere EMO Başkanı Prof. Dr. Mehmet Toycan ve KTMMOB Başkanı Seran Aysal tarafından plaket takdim edilmesi ile son bulmuştur. Paneli tekrar izlemek isteyenler için, etkinliğe ait video kaydı Odamız Youtube kanalına eklenmiştir.

Related posts
Odalar

Gıda Zehirlenmesi Sessizce Gelir- Önlem Hayat Kurtarır!

3 Mins read
Gıda zehirlenmesi bugüne kadar birçoğumuzun başına gelmiş bir durumdur. Özellikle yaz aylarında artan gıda zehirlenmeleri, yalnızca bireysel ihmallerden değil, sistemsel eksikliklerden de…
Odalar

KMO "Dünya Çevre Günü" basın bildirisi

2 Mins read
5 Haziran Dünya Çevre Günü, ülkemizdeki çevre sorunlarını yeniden hatırlatmak için önemli bir fırsattır. Ülke olarak yürütülen yanlış çevre, üretim ve gelişim…
Odalar

Tema: Plastik Kirliliğe Son

3 Mins read
Bilindiği üzere her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü, gezegenimizin karşı karşıya olduğu çevresel tehditlere dikkat çekmek ve toplumların çevre bilincini…