Kent ve Yol ağaçlandırılması sokak dokusu ve kent peyzajında önemli bir rol oynamaktadır. Ağaçlar bulundukları ortamın mikro klimasını değiştirerek giderek artan sıcaklıklara bir nefes ve oksijen sağlarlar. Aynı zamanda fiziki yapılarıyla ile de insanlar üzerinde de olumlu psikolojik etkiler yaratırlar. Günümüzde tek bir ağacın varlığını bile korumayı düşünmemiz gerekirken Mağusa’da bir günde 15 adet ağacın birden katliamı oluyor. Yapılaşmanın hızlıca arttığı Mağusa kentinin yolları, sokakları ve caddeleri ağaç dokusundan yoksun gelişiyor. Mevcut ağaçlandırmalar ise bir sokak ve yol dokusunu güçlendirmeyen, küçük gruplar halinde kimliksiz ve yeşilsiz caddeler oluşturuyor. Maalesef yeşilin hissedilmediği bu kentte, sadece yıllar önceden kalma okaliptüs ağaçlarının etkisi hissediliyor. Bununla birlikte güçlü fiziki görünümleriyle Akdeniz simgesi olan, Palmiye ve Hurma ağaçları da Mağusa kent dokusunda önemli bir etkiye sahiptir.


Doğu Akdeniz Üniversitesi Lefkoşa-Mağusa çıkışı yolu kenarında refüj içerisinde olan 15 adet ve boyları yer yer 15 metreyi bulan palmiye ağaçları dibinden kesiliyor. Edindiğimiz bilgiye göre önce elektrik şebeke kablolarına değdiği için KIBTEK tarafından hunharca budanıyor, sonra Gazi Mağusa Belediyesi tarafından dibinden kesiliyor. Ve bir yolun silueti ve dokusu da siliniyor…
Çözüm bu mu olmalıydı, kesmek ve yok etmek?
Palmiyeler kök yapısı itibariyle kolay taşınabilen, %99 yeni yerinde tekrar hayat bulan bitki türleridir. Bu palmiyeler Mağusa’da yapılan yeni projelerde kullanılabilir ve orda çok daha etkili bir görünüm oluşturabilirdi. Bu hiç de zor olmazdı. Mali zorluklar bahanesi de olamaz. Bu palmiyelerin tekrar almanın maliyeti oradaki altyapı çalışmalarının maliyetinden çok daha fazladır ki bu bir canlı bir katliamdır. Kimden izin alındı. İlgili daire ve kurumlar nerede? Çeyrek asırlık Palmiyeleri bu şekilde yok etmek kimin izniyle yapıldı? vs…
Bilimsel kaynaklar gösteriyor ki palmiyelere en zararlı canlılar palmiye böcekleridir ama yaşadığımız çağın gerçeği ise akıl/vicdan/ilim gerçeğinden uzak insan palmiye böceğinden bile daha zararlıdır.
Bizler KTMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak ağaç/yeşil katliamı yapanlara artık durun ve ilgili devlet paydaşlarına da artık bu katliamları durdurun diyoruz.
Akıl/ilim/vicdan üçgeninde iş yapmaya herkesi davet ediyoruz…
KTMMOB PMO YÖNETİM KURULU (a)
Dr. Gülizar Eroğlu (Başkan)
