BASIN BİLDİRİSİ
4 Aralık tarihi, Dünya Madenciler Günü olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de Yerbilim Mühendisleri Odası bünyesinde madencilik ve taşocakçılığı alanında aktiviteler yer almaktadır.
Kıbrıs adasındaki bakır madenciliği Milattan önce 3binli yıllara dek inmektedir. Kıbrıs adasının bakırın cevherden ergitilmek suretiyle elde edildiği ilk ülkelerden biri olduğundan söz edilir. Hatta Kıbrıs adının Bakır’dan geldiği veya Bakır’ın Kıbrıs’a adını verdiği de söylenir. Buna ilişkin tarihsel kayıtlar da mevcuttur.
Madencilik konusunun Ada’nın modern geçmişinde yaklaşık 100 yıllık mazisi olup, CMC bünyesinde yıllarca yürütülen bu çalışmalar birçok kişiye iş olanağı sağlamıştı. Ancak, 1974 yılı sonunda terkedilen ve gerekli ocak kapatma işlemlerinin tamamlanmadığı CMC şirketinin geride bıraktığı piritli – bakırlı atık yığınları ülkemizde uzun yıllardır süregelen çevre kirliliğine yol açmıştır. Bu çalışmanın bir an önce sonuçlandırılması bir gereklilik olmasına karşın geçmiş dönemlerde kullanılacak yöntem, bütçe yokluğu ve diğer nedenlerle yapılamamıştır.
Ocak kapatma işlemi ancak iki şekilde yapılabilecektir: (1) Kalan cevheri uygun yöntemlerle ve kabul görecek bir ÇED raporu kapsamında işleterek kapatmayı tamamlamak; (2) Kalan cevheri işletmeden kapatma işlemini tamamlamak. Her iki yöntemin de uygun bütçe koşullarını sağlaması şarttır. İlgili Bakanlık ve kamuoyu desteğiyle bu yöntemlerden birisi ile kangren olmuş bu yaranın kapatılması görüşündeyiz.
Taşocakçılığı da ülkemizde sürdürülen inşaat aktiviteleri için vazgeçilmez bir husustur. Son 50 yılda başta havaalanları ve karayolları olmak üzere konut ve altyapı inşaatlarında ihtiyaç duyulan agreganın ve taşın bu ocaklardan elde edildiği bir gerçektir. Ancak bu konuda da zaman zaman görsel ve çevresel sorunlarla karşılaşılmıştır. Büyük çoğunluğu geçmişte uygulanan işletme yöntemi nedeniyle artan ayna yükseklikleri kademelerin yapılmasını olanaksız kılmıştı.
Bu nedenlerden ötürü kademeli işletme yöntemine uygun hareket edilmesi için Jeoloji ve Maden Dairesi ve ilgili Bakanlık tarafından atanan Üyemiz Teknik nezaretçilerle bu hususlar denetlenmektedir. Gerek toz gerekse titreşimin azaltılması için bilimsel yöntemlere başvurulmakta, gerekse işletme emniyetinin sağlanması konularına itina gösterilmektedir. Bu nedenle, mevcut çalışmaların da doğru yöntemlerle yürütülmesi Odamızın önem verip takip ettiği bir husustur.
Kamuoyuna saygılarımızla paylaşırız…
Dr. Mehmet Necdet Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı

