Odalar

8 Kasım Dünya Şehircilik Günü

2 Mins read

İyi bir Şehir Planı, canlıların yaşamının daha sürdürülebilir ve daha yaşanabilir olması için gereken yegâne araçtır.

Ülkemizde süregelen yapılaşma anlayışı sonucu yaşanan çarpıklıklar, kaçak yapılaşmalar, çevre kirliliği, kaynakların tüketilmesi, mevzuat, altyapı ve sosyal donatı eksiklikleri gibi sorunlarla yıllardır Şehir Plancıları Odası olarak mücadele ederken bugün dünyada yaşanan çevresel sorunları da emsal olarak ele alma zamanının geldiğini görüyoruz.

Günümüzde iklim değişikliği probleminin öneminin arttığı dünyada şehir planlaması, bir şehrin dayanıklılığını artırmak için bir araç haline getirilmelidir. İklime dayanıklı altyapı ve afet hazırlık önlemlerini entegre ederek İmar Planları ve planlama araçları doğal afetlerin etkisini en aza indirebilir.

Dünyada yaşanan sel felaketleri, depremler ve buna benzer iklim değişikliğinden doğan problemlerle mücadele edebilmek için ‘’Dayanıklı Kentler’’ inşa etmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Henüz Türkiye’de meydana gelen 6 Şubat depreminde yitirilen canlar, yerle bir olan kentlerin travmasını yaşarken, geçtiğimiz günlerde İspanya’ da olan sel felaketi sonrası bir çok canlının yaşamını yitirdiğini gördük. Sel felaketi sonrası da sağlık problemlerinin, ekonomik sorunların ortaya çıkacağı apaçık ortadır.

Ülkemiz iklim koşulları İspanya ile benzer olup, aynı problemlerin ülkemizde de yaşanmasının muhtemel olduğunu göz önünde bulundurarak bunlarla ilgili alınacak önlemlerin derhal çalışılması gerektiğinin altını çizmek isteriz.

“Gazimağusa İskele Yeniboğaziçi İmar Planı” sel felaketlerini önleme ve bu konu üzerinde durma anlamında İmar Planı’nın önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. İlgili İmar Planı kural ve koşullarında Taşkın Riski olan alanlar ve bu alanlarda önlem alınacak konular için Taşkın Riski Raporunun hazırlanmasını zorunlu kılınmıştır. Yine tüm İmar Planlarında buna ilaveten jeolojik risk potansiyelli alanlar belirlenmiş olup, yapılacak gelişmelerde deprem riskine karşı önlemler alınması planlanmıştır.

İmar planlarının kat yükseklikleri ve yapı-arsa oranlarından ibaret olmadığını, sağlıklı yaşanabilir sürdürülebilir ve dayanıklı yaşam alanlarının oluşturulması için bir çerçeve çizdiğini hatırlatarak hem imar planı hazırlayan meslektaşlarımızı, hem planların yürürlüğe girmesini sağlayan siyasi irade ve idareyi hem de planları uygulayan sorumlu kurumları bu anlamda bugün 8 Kasım Dünya Şehircilik Gününde bir kez daha uyarmak isteriz.

Ülkemizde yapılacak tüm planlarda ve planlama araçlarında özellikle Taşın Riski ve iklim değişikliğine yönelik tüm konularda bu tarz önlemlerin alınması için Şehir Plancıları Odası olarak elimizden geleni yapacağımızı bildirerek 8 Kasım Dünya Şehircilik Gününü kutlarız.

Saygılarımızla,

Şehir Plancıları Odası

Related posts
Odalar

ADAMIZIN ÇEVRESİNDE BİR SÜREDEN BERİ MEYDANA GELEN DEPREMLER HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİMİZ

2 Mins read
Üç plakanın kesiştiği bir alanda yeralan Adamızın yakın çevresinde bir süreden beri oluşan depremler daha büyük depremlerin habercisi mi ? diye akıllarda…
Odalar

3. ULUSAL İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ SEMPOZYUMU

1 Mins read
İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 4 – 6 Aralık 2024 tarihlerinde Acapulco Otel / Girne’de gerçekleşecek olan 3. ULUSAL İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ SEMPOZYUMU kitapçığına…
Odalar

BMO KAMU PERSONELLERİNE YÖNELİK HİZMET İÇİ EĞİTİM VERDİ

1 Mins read
KTMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), tarihinde ilk kez devlet kurumları personellerine yönelik Personel Dairesi tarafından onaylı verilen Hizmet İçi Eğitimlerde görev aldı….