Haberler

“Süt Sektöründe Güvenli ve Kaliteli Üretim” Konferansı

7 Mins read

“Süt Sektöründe Güvenli ve Kaliteli Üretim” konferansının açılış konuşmalarında önemli açıklamalar yapıldı

KTMMOB’ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen “Süt Sektöründe Güvenli ve Kaliteli Üretim” konferansında gerçekleştirilen açılış konuşmalarında, önemli açıklamalar yapılarak, mesajlar verildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakan Hüseyin Çavuş, bakanlık olarak sütün, üretimden sofraya gelene kadar gıda güvenliğinden sıfır tolerans ile çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal, üretimde nitelik ortaya konması gerektiğini vurgulayarak, “yaşanan sorunların sebepleri ortadan kaldırmak için bilimi merkeze alıp birlikte çalışmalıyız” dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, yüksek enflasyon ile sürekli artan yem, enerji ve işçilik fiyatlarının üreticilerin finansal sorunlar yaşamasına sebep olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı İzzet Adiloğlu, “Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında yapılan ihracat dışında diğer ülkelere yapılan ihracata baktığımızda süt ürünleri yüzde kırkbeşlik bir oranı bulmaktadır” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, 1954 yılında dönemin Tarım Bakanı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kürsüde “et meselesi, süt meselesi, ot meselesidir” şeklinde ifade ettiğini belirterek, “ot meselesi çözülmezse tarımda ilerlemek mümkün olmaz” dedi.

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Mahmut Erden, ülkemizde 83 adet faal süt fabrikası olduğunu ifade ederek, “Süt ürünleri ülkenin en büyük ihraç kalemidir” dedi.

“Süt Sektöründe Güvenli ve Kaliteli Üretim” konferansı düzenlendi

KTMMOB’ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası (GMO), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) işbirliğinde “1 Haziran Dünya Süt Günü” kapsamında bugün (31.05.2024) “Süt Sektöründe Güvenli ve Kaliteli Üretim” konulu konferans düzenledi.

Açılış konuşmaları yapıldı

KTSO’de yer alan konferansın açılışında sırasıyla GMO Başkanı Beste Oymen, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SUİB) Başkanı Mahmut Erden, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Erkut Uluçam, KTSO Genel Sekreter Yardımcısı İzzet Adiloğlu, KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş birer konuşma yaptılar.

Oymen: “Süt dünyada en çok üretilen ve en değerli tarım ürünlerinden birisidir”

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen konuşmasında, dünyada en çok üretilen ve en değerli tarım ürünlerinden birisi olan sütün, insanoğlunun beslenmesinde vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu belirtti. Beste Oymen, yüksek enflasyon ile sürekli artan yem, enerji ve işçilik fiyatlarının üreticilerin finansal sorunlar yaşamasına sebep olduğunu ifade ederek, değişen iklim koşullarının, hayvan refahını ve süt verimini olumsuz etkilediğini söyledi. Oymen, bu sebepler nedeniyle süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının da diğer gıda ürünleri gibi arttığını, çoğu insan temel bir gıda olan süte dahi erişemez hale geldiğini vurguladı. GMO Başkanı Beste Oymen üretimdeki dalgalanmalardan kaynaklı fiyat değişimlerini düzenlemek adına yapılması gerekenleri de anlattı.

Erden: “Süt ürünleri ülkenin en büyük ihraç kalemidir”

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SUİB) Başkanı Mahmut Erden de konuşmasında, ülkemizde 83 adet faal süt fabrikası olduğunu ifade ederek, “örgütümüz ülkedeki üretimin yaptığı ihracatın yarıdan fazlasını tek başına yapan bir örgüttür. Süt ürünleri ülkenin en büyük ihraç kalemidir” dedi. Dünyada ABD dahil 13 ülkeye hiçbir ambargoya maruz kalmadan ihracat yaptıklarını anlatan Mahmut Erden, sütün kalitesi ve fiyatı ile daima erişilebilir olmasını, aynı şekilde pazarda da rekabetçi olmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Uluçam: “Et meselesi, süt meselesi, ot meselesidir”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam da konferansın açılışında yaptığı konuşmada, sütün protein kaynağı açısından insan yaşamının en başında gelen ürünlerden biri olduğunu söyledi. Sütün hayvancılık, hayvancılığın da yem üretimi ile olan bağını anlatan Erkut Uluçam, ülkemizde kaba yemin üretildiğini ancak ne yazık ki ithal etmek zorunda kalındığını ifade etti. Yem üretiminde suyun önemine değinen Uluçam, kaba yemi üretmede büyük bir potansiyelin olduğunu belirterek, Tarım ve Doğal Bakanlığı dahil tüm paydaşlara çağrıda bulundu ve “belediyelerin verdiği atık su kaba yem üretiminde kullanılmalıdır” dedi. ZMO Başkanı Erkut Uluçam, 1954 yılında dönemin Tarım Bakanı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kürsüde “et meselesi, süt meselesi, ot meselesidir” şeklinde ifade ettiğini belirterek, “ot meselesi çözülmezse tarımda ilerlemek mümkün olmaz” dedi.

Adiloğlu: “Süt ürünleri ülke sanayisi açısından çok önemli bir yer teşkil ediyor”

KTSO Genel Sekreter Yardımcısı İzzet Adiloğlu da, süt ürünlerinin ülke sanayisi açısından çok önemli bir yer teşkil ettiğini belirterek, “Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında yapılan ihracat dışında diğer ülkelere yapılan ihracata baktığımızda süt ürünleri yüzde kırkbeşlik bir oranı bulmaktadır” dedi. İzzet Adiloğlu bu kapsamda sürdürülebilir bir üretimin ülke kalkınması için vazgeçilmez olduğunu ve varlığımızın temelini oluşturduğunu söyledi. Adiloğlu, Gıda Mühendisleri Odası ile yaptıkları bu konferansta süt sektörünün temel taşlarının bütün paydaşlar ile tartışılarak sektörün gelişimi açısından kıymetli bulduklarını vurguladı.

Aysal: “Üretimde nitelik ortaya koymalıyız. Yaşanan sorunların sebepleri ortadan kaldırmak için bilimi merkeze alıp birlikte çalışmalıyız”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal da, konferansı birlikte düzenleyen KTMMOB’ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’na teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bu önemli etkinliğin bütün açılış konuşmalar ve uzman / akademisyenlerin sunumları ile birlikte ülkeye yol gösterici bir sonuç çıkarılması gerektiğini belirtti. Hayvancılar Birliği’nin gerçekleştirdiği eylemin yaşanan sonuçlar üzerinden tartışılan bir eylem olduğunu ifade eden Seran Aysal, eylemin sebeplerinin pek tartışılmadığını, ayrışma ve ötekileştirme üzerinden tartışma yaşandığını söyledi. Aysal, bu sorunları bugün yaşıyorsak ortada ciddi bir problemin olduğunu kaydederek, öncelikle bunu tespit edip kabullenerek çalışmalara başlanması gerektiğinin üzerinde durdu. Genel Başkan Seran Aysal konuşmasının devamında; “Uzmanlar verileri ortaya koyacak ve bizler bu kapsamda yürüteceğimiz çalışmalar ile devlete katkı sağlayıp en önemli sektörümüze yön vereceğiz. Süt üreticilerimizin de sorunlarını ortadan kaldırmak için devlete destek vermek durumundayız ama hayvancılarımız ve çiftçilerimizin de sorunlarını ortadan kaldırmak için bilimi merkeze alıp birlikte çalışmalıyız, üretime destek olmalıyız. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve teknik insanlarımız ile birlikte artık bir masaya oturup dünya gerçekleri ile örtüşerek konulara yaklaşım gösterip yaşanan sorunların sebeplerini tek tek ortadan kaldıracak sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Üretimde nitelik ortaya koymalıyız. İhtiyacımız olan nitelik nedir? O niteliği nasıl en uygun fiyata verebileceğimizi değerlendirmemiz gerekir. Ucuzluk göreceli bir kavramdır altı doğru doldurulmalıdır. Kuzey Kıbrıs olarak enflasyonun etkisini azaltabilmemiz düşük ihtimaldir ama pahalılığa sebep olan unsurları ortadan kaldırarak, pahalılık ile mücadele edebiliriz.” Genel Başkan Seran Aysal, konferansın sonuç raporu ile dokümana dönüşmesinin önemine değinerek katkısı ve emeği olanlara teşekkür etti.

Çavuş: “Sütün, üretimden sofraya gelene kadar gıda güvenliğinden sıfır tolerans ile çalışmalar yürütüyoruz”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakan Hüseyin Çavuş da konuşmasında, sütün sadece insan sağlığı yönünden değil, ülke ekonomisine katkısı açısından da değerlendirmek gerektiğini söyledi. Bakan Çavuş, bakanlık olarak sütün, üretimden sofraya gelene kadar gıda güvenliğinden sıfır tolerans ile çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Bakanlığın süt üretimindeki çalışmalarından bahseden Hüseyin Çavuş, girdi maliyetlerini düşürmek adına katkı paylarını çoğalttıklarını anlatarak, üreticiye ödemeleri günüde ödemek için planlamalar yaptıklarını söyledi.

“Süt Sektöründe Güvenli ve Kaliteli Üretim” konferansında sunumlar yapıldı

Açılış konuşmalarının sonrasında; “Süt Sektöründe Güvenli ve Kaliteli Üretim” konferansında, “Küçükbaş PDO Sütünün Artırılmasında Hayvan Islahının Önemi ve Hayvancılık Dairesi’nin Yürüttüğü Faaliyetler” konusunda Hayvancılık Dairesi adına Ayşen Bulancak, “Çiğ Sütte Olası Risk; Antibiyotik Kalıntıları” konusunda Veteriner Dairesi adına Fatma Işın Mahan, “KKTC’de Süt Sektöründe SÜTEK’in rolü, Dünü ve Bugünü” konusunda Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu adına Mehmet Karadayı, “KKTC Süt Sektöründe Güncel Gelişmeler ve PDO Süreci” konusunda Kıbrıs Türk Sanayi Odası adına Ziraat Yüksek Mühendisi Kemal Öztürk, “Türkiye ve Dünyada Süt Sektöründeki Güncel Gelişmeler ve Süt Ürünleri Tağşiş ve Önlemler” konusunda Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü adına Prof. Dr. Nurcan Koca birer sunum gerçekleştirdiler.

Related posts
Haberler

KTMMOB YETKİ KURULU TOPLANTILARINI SÜRDÜRÜYOR

1 Mins read
KTMMOB Yetki Kurulu, Birliğe bağlı Odalardan gelen üyelik müracaatlarını değerlendirip karara bağlamak amacıyla ilgili Oda Yetki Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği toplantılarını sürdürüyor….
Haberler

AYSAL: “TOPLUMDAN TARAF OLANLARIN MÜCADELESİNİ ENGELLEME YÖNÜNDE YAPILAN GİRİŞİMLERİN KARŞISINDAYIZ”

1 Mins read
Genel Başkan Seran Aysal ve Yönetim Kurulu Faal Üyesi Celal Devrim Önen, Gazeteci Ali Kişmir’in devam eden duruşması bağlamında Lefkoşa Kaza Mahkemesi’de…
Haberler

KTMMOB'den Çocuk Onkoloji Servisi'ne destek

1 Mins read
KTMMOB Genel Başkanı, Yönetim Kurulu ve çalışanları bu yıl tüm gelirinin Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Onkoloji Merkezi Çocuk Onkoloji Servisi’ndeki çocuklar için…