KTMMOB’ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ve Kıbrıs Türk Enerji Verimliliği Derneği’nin de destekleyen kuruluş olarak işbirliği sağladığı “Yenilenebilir Enerji Zirvesi”, geniş kapsamlı oturum içerikleri ve alanında uzman konuşmacıların katılımı ile 21 Ekim 2022 tarihinde Girne Lord’s Palace Otel’de gerçekleştirildi.
Zirvenin açılışın konuşmasını yapan KTMMOB EMO Enerji Komitesi Başkanı ve Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Görkem Çelik, zirvenin temel amacının Kamu-Sektör-Akademi üçgeninde önemli bir farkındalık yaratması olduğuna değinerek, ülkemizdeki enerji sorununun çözümü için atılması gereken adımlara rehber oluşturmasını umut ettiğini vurguladı. Ülkemizin güneş kaynağı bakımından en potansiyelli ülkelerinden biri olmasına karşın, şebeke esnekliği gerekliliklerini sağlayamadığından dolayı, bu potansiyeli kullanamadığına vurgu yapan Görkem Çelik, Enerji Zirve’sinin, diğer Ülkelerde bu sorunlar ile nasıl mücadele edildiğini ve Ülkemiz için uygun olan çözüm modellerinin neler olabileceğine yol göstereceğinin hedeflendiğini belirtti.
Ardından KTMMOB-EMO Başkanı Üner Kutalmış konuşmasında, EMO bünyesinde kurulan Enerji Komitesinin kuruluş amacının, tam da bu zirvenin oluşma amacına uygun olarak, Ülkemizde yaşanan ve yaşanması muhtemel sıkıntıları öngörerek çözüm platformu oluşturacak girişimler yapmak ve çözüm önerileri üretmek olduğunu belirtti. Odamızın Ülkemizde üstlendiği rol ve sorumluluğun, bizleri umutsuzluğa kapılmadan çalışmaya teşvik ettiğini ifade eden Üner Kutalmış, temennisinin İdarecilerin de bu çalışmalara kayıtsız kalmaması olduğuna vurgu yaptı. Konuşmasının sonunda Kutalmış, zirvenin tüm paydaşların var olacağı bir ortamda, farklı ülkelerdeki mevzuat ve koşulların konuşulacağı, dünyadaki yeni teknolojilerin bizlere ışık tutmasını amaçladıklarını söyledi.
Açılış konuşmaları sırası ile Türkiye EMO Başkanı Mahir ULUTAŞ, KTMMOB Genel Başkanı Tunç Adanır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu tarafından yapıldı ve oluşturulan Zirve platformunun Ülkemiz için faydalı olabilmesi temennisi ifade edildi.
Kamu-Sektör-Akademi üçgeninin oluşarak enerji alanında Şebeke Esnekliği ve Şebeke Dönüşüm ihtiyaçlarının belirlenmesi için fırsatlar yaratılması amaçlanan Zirve’de, 1. Oturumda ODTÜ KKK Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat FAHRİOĞLU Moderatörlüğünde; Shura Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım BAĞ GÜLLÜ, Enerjide Dijitalleşme Derneği Genel Sekreteri Dr. Alper TERCİYANLI, Aselsan Enerji Sistemleri Proje Yöneticisi Kaan REYHAN, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Ar-Ge Müdürü Merden YEŞİL ve KIB-TEK Genel Müdür Yardımcısı Vehit SUPHİ alanları ile ilgili sunumlar yaptılar.
2. Oturumda ise UKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan ABBASOĞLU Moderatörlüğünde; Teksan Jeneratör Ar-Ge Merkezi Müdürü İhsan ÖZKAN, Enerjisa Üretim Proses İzleme ve Ar-Ge Çalışmaları Müdür Yardımcısı Dr. Kahraman ÇOBAN, Borusan İş Geliştirme, Satış ve Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Levent Özcan CANER ve TMMOB – EMO Enerji Daimi Çalışma Grubu Başkanı Nedim Bülent DAMAR Alternatif Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Kuzey Kıbrıs için sürdürülebilir çözüm alternatifleri hakkında sunumlar yapıldı.
Zirve’nin 3. Ve son oturumunda; AB, Türkiye ve Birleşik Krallık’taki Yasal düzenlemeler, Enerji geçişi süreçlerinin işleyişi ve nasıl katkı sağlanabileceği, AB Sıfır Karbon Politikaları hakkında Türkiye Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem AŞIK moderatörlüğünde, DAÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Davut SOLYALI, Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Hacı Ali ULUTAŞ, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap AŞIKOĞLU ve Altentis – Quickcarbon Satış ve Pazarlama Müdürü Zeynep DURAK tarafından çok kıymetli paylaşımlar yapıldı.
Zirve Genelinden enerji donüşümü, Güneş Enerji Santralleri (GES) kurulu güç değişiminin iletim şebeke etkileri, enerjide dijitalleşme, enerji dönüşümü yönetimi, enerji verimliliği, enerji kaynağı ve arz güvenliği, dünyadaki enerji trendleri, enerji üretiminin çevreye olan etkileri, uluslararası enerji geçişlerinde fosil yakıtlara bağımlı kalmanın talep tarafındaki etkileri ve alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin şebeke güvenliğine olan etkileri konularında sunumlar yapılmış, ayrıca AB Sıfır karbon ve İklim Değişikliği politikaları ve Yeşil Mutabakat Eylem planı hakkında da bilgilendirmeler yapıldı.
Enerji fiyatının enflasyon üzerindeki etkisinin insan hayatını doğrudan etkileyen çok önemli bir faktör olması dolayısı ile, gelecek için yapılacak planlamaların dışa bağımlılığı azaltacak, yerel kaynaklar üzerinden planlanmasına ve fizibilite çalışmalarında buna özen gösterilmesinin elzem olduğuna dikkat çekilen Zirve’de, kaynak çeşitliliği sağlamanın, arz güvenliğinin sağlanabilmesi için en önemli etken olduğu vurgulanmıştır.
Tüm moderatör, konuşmacı ve zirve düzenleme kurulu başkanına, Yenilenebilir Enerji Zirve’sine yaptıkları çok kıymetli katkı dolayısı ile verilen plaketler sonrası Zirve sonlandı.









