Odalar

EV TİPİ KONSERVELERDEKİ ÖLÜMCÜL TEHLİKE

3 Mins read

Yaz mevsiminin sonunda evlerde yapılmaya başlanan konserveler hem ekonomik hem de lezzetli bir seçenek olabilmektedir. Ancak evlerde yapılan konserveler maalesef bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu riskler özellikle evde hazırlanmış ve uygun şekilde sterilize edilmemiş fasulye, bezelye, biber, mantar, patlıcan gibi düşük asitli sebzelerde söz konusudur. Konserve yapılırken uyulmayan hijyen koşulları ve yetersiz ısıl işlem bir araya geldiği zaman ölümcül zehirlenme türü olan Botulizm’e yol açabilmektedir. Botulizm zehirlenmesine Clostridium botulinum adı verilen bakterinin toksini neden olmaktadır. Bu toksin dünyada bilinen en güçlü zehir olup, 1 gramında 1 milyon insanı öldürebilecek güçte zehir barındırmaktadır. C. Botulinum bakterisinin ürettiği bu güçlü toksin, çift görme, ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrısı gibi ilk belirtilerden sonra ishal, kusma ve kalp ritim bozukluklarına neden olup; sinir fonksiyonlarını bloke ederek solunum ve kas felcine yol açarak hastayı ölüme sürükleyebilmektedir.

Clostridium botulinum toprakta ve çevrede bolca bulunmakta ve  olumsuz koşullarda ısıya dayanıklı spor adı verilen yapılar üretmektedir.  Bu bakterinin en sevdiği ortam düşük asitli ve oksijensiz ortamlardır ( tıpkı sebze konservelerinde olduğu gibi). Genelde gıdanın alışılmış tadında ve kokusunda hiçbir değişikliğe yol açmadığından tat ve koku yoluyla bu riskin fark edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle özellikle düşük asitli gıdalar (sebzeler, et ürünleri vs) konserve edilirken oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Domates evlerde en çok konservesi yapılan ürünlerden biridir. Domatesin pH değeri bu bakterinin sevdiği sınırda kaldığı için  (4,5-4,6) burada risk biraz daha artmaktadır.

Konserve yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

•             Konserve yaparken kullanacağınız ham maddenin çürük, çarık, bozulmuş olanlarını değil, taze ve  kaliteli ürünleri tercih etmeniz gerekiyor ki mikrobiyal faaliyetler olabildiğince düşük olsun.

•             Kullanmış olduğumuz ekipmanların ve ellerinizin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.  Özellikle kapakların temiz olduğundan emin olmalısınız. Kesinlikle ve kesinlikle daha önce kullanmış olduğunuz metal kapakları tekrar kullanmamalısınız. Her zaman yeni kapaklar kullanmalısınız. Ayrıca konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalı ve kullanılmadan önce mutlaka 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir.

•             Evde konserve yapılırken gıdanın güvenli olmasını sağlayacak olan en önemli nokta şeker ve tuz ilavesi değil, etkin olarak uygulanacak ısıl işlemin süresi ve sıcaklığıdır. Konserveyi hazırlarken önemli olan 120 °C’de minimum 20 dk boyunca sterilizasyon işlemini gerçekleştirip içerisindeki tüm mikroorganizmalardan kurtulduğumuzdan emin olmaktır. Ancak basınç ve sıcaklığı kontrol edemediğiniz ev tipi kaynatma veya düdüklü tencereyle bu güvenceyi sağlamak mümkün değildir. Bu amaçla  konserve için özel basınç göstergeli  düdüklü tencereleri kullanmanız gerekmektedir. Endüstriyel üretimde hijyen ve gıda güvenliği sürekli kontrol edildiğinden, güvenilir markaların konservelerini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

•             Konserve yapıldıktan sonra hava alıp almadığı, kapağının kolay ya da zor açıldığının gözetilmesi oldukça önemlidir. Konserve eğer kolay bir şekilde açılıyorsa vakum işlemini iyi yapamamışsınız demektir. Mikrobiyal faaliyetler başlamış olabilir. Konserve çok kolay açılıyorsa ürün hava almış demektir, bu da oksijenle solunum yapan mikroorganizmaların da faaliyete geçmiş olduğunun bir göstergesidir.

•             Konserve yapıldıktan sonra kesinlikle güneş almayan, kuru serin yerlerde saklamamız gerekmektedir.

•             Konserve işlemi sonrası kapağı açıldığında kötü koku, köpük ve renk değişimi varsa  asla tüketilmemeli, şişmiş kaplar atılmalıdır.

Bilimsel çalışmalar, besin kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 90’ının evde düşük sıcaklıklarda ve yetersiz süre pişirilip konserve edilen besinlerin tüketilmesi sonucu oluştuğunu göstermektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 52’sinde ise konserve edilen sebzenin toksin içermesi nedeniyle zehirlenmelere sebep olduğu bildirilmektedir.

Bu nedenle “Ben uzun yıllardır konserve yapıyorum. Bu zamana kadar bir şey olmadı” ifadelerini kullanmak yerine yukarıda bahsedilen önlemleri dikkate almak güvenli gıdaya ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Saygılarımızla,

KTMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu (a)

Dr. Beste Oymen

Başkan

Related posts
Odalar

ADAMIZIN ÇEVRESİNDE BİR SÜREDEN BERİ MEYDANA GELEN DEPREMLER HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİMİZ

2 Mins read
Üç plakanın kesiştiği bir alanda yeralan Adamızın yakın çevresinde bir süreden beri oluşan depremler daha büyük depremlerin habercisi mi ? diye akıllarda…
Odalar

3. ULUSAL İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ SEMPOZYUMU

1 Mins read
İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 4 – 6 Aralık 2024 tarihlerinde Acapulco Otel / Girne’de gerçekleşecek olan 3. ULUSAL İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ SEMPOZYUMU kitapçığına…
Odalar

BMO KAMU PERSONELLERİNE YÖNELİK HİZMET İÇİ EĞİTİM VERDİ

1 Mins read
KTMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), tarihinde ilk kez devlet kurumları personellerine yönelik Personel Dairesi tarafından onaylı verilen Hizmet İçi Eğitimlerde görev aldı….